KEPENTINGAN
VITAMIN DAN MINERAL
Vitamin
|
Fungsi
|
Sumber
|
Kekurangan
|
A
|
· boleh
ditukarkan menjadi retinal dan retinoic acid, iaitu jenis lain dalam
keluarga vitamin A
· tumbesaran , tulang dan gigi yang kuat bagi kanak-kanak.
· Ia membantu memelihara kulit yang sihat dan mencegah lapisan
mulut, hidung, tekak, paru-paru, penghadaman dan salurkencing dari
dijangkiti kuman.
· menolong badan kita mengatur sistem
kekebalan (immune system) di mana sistem kekebalan badan ini membantu
mencegah atau melawan jangkitan dengan membuat sel darah putih yang
menghapuskan bakteria dan virus merbahaya.
|
telur, susu (lemak susu), dan hati
|
· lemah daya penglihatan pada waktu malam,
rabun malam,
· kekeringan pada bahagian mata putih,
selaput seperti keju pada mata putih.
· Lemah daya tahan badan dan ini akan lebih
terdedah pada jangkitan.
· Kulit menjadi kering dan gatal, hilang
selera makan.
· Tulang dan gigi menjadi lemah dan
keratomalacia iaitu sejenis penyakit di mana terjadi kerosakkan teruk pada
kornea mata yang boleh menjadi buta.
· Lebih dos:
Bila di ambil berlebihan pula vitamin ini boleh menyebabkan seseorang itu
mengalami sakit kepala, pandangan yang kabur, pitam, cirit birit,
menstfruasi yang tidak tetap, kesakitan pada sendi dan tulang, kulit yang
kering dan merekah, radang pada kulit, rambut gugur, muntah-muntah dan
kegagalan hati.
|
B1 atau Thiamine
|
· pencerakinan dan penggunaan karbohidrat,
lemak dan protin.
· memelihara sistem saraf dan otot yang
sihat serta fungsi jantung yang normal.
· membentuk ATP - iaitu bahanapi untuk
badan bekerja. Vitamin B1 bekerja seiring dengan vitamin B2 dan vitamin B3
oleh yang demekian pakar makanan akan mengesyorkan vitamin B1 diambil
sebahagian daripada vitamin B complex atau lain-lain multivitamin tambahan.
|
gandum
atau hasil gandum,
kacang
pis,
kacang,
tepung
yang diperkayakan
ikan
kacang
tanah, daging
|
· Keletihan, lemah badan, hilang selera
makan
· Kegelisahan, gangguan tidur.
· Beriberi, iaitu sejenis penyakit
"metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit, bengkak buku lali
dan kaki, kebas tangan dan kaki, kesakitan dan kegagalan jantung.
· Sakit pada bahagian abdomen.
· Sembelit
· Gangguan mental atau emosi.
|
B2 atau Riboflavin
|
· Diperlukan
oleh tubuh untuk metabolisma semua jenis makanan dan mengeluarkan tenaga dan
sel-sel. Diperlukan oleh vitamin B6 dan niasin.
|
Hati,
susu, bayam, mee yang diperkaya dan kulat atau cendawan
|
· Kekurangannya boleh menyebabkan
pecah-pecah dan sakit pada mulut dan hidung. Begitu juga masalah kesihatan.
|
Niasin (Vitamin B3) - Niasin ditukarkan
kepada niasimid dalam tubuh.
|
· Diperlukan
oleh enzim-enzim yang merubah makanan kepada tenaga. Membantu mengekalkan
sistem perkumuhan dan saraf yang sihat. Pada dos yang tinggi ia boleh
membantu mengurangkan kolesterol. (Perlu diingat, untuk mendapatkan dos
yang besar perlu terlebih dahulu mendapat nasihat pakar kesihatan).
|
Cendawan,
kulat, ikan tuna, ayam, daging, kacang tanah, bijirin diperkaya.
|
· Pada kes yang teruk, kekurangan vitamin
ini boleh menyebabkan penyakit pelagra (sejenis penyakit kulit yang
menyebabkan kulit pecah-pecah), cirit-birit dan sakit mulut.
Lebih Dos:
Ulser, masalah hati, kandungan gula dan asid urik yang tinggi dalam darah
dan masalah jantung.
|
Asid Pantotenik (Vitamin B5)
|
Mengubah
makanan kepada bentuk molekul. Diperlukan untuk mengeluarkan hormon adrenal
dan bahan kimia yang mengatur fungsi sistem saraf.
|
dalam
tisu-tisu haiwan dan bijirin
|
Ulser
pada manusia.
Lebih dos:
Sama seperti pada vitamin B1
|
Piridoksin (Vitamin B6
|
Diperlukan
oleh tubuh untuk metabolisme dan penyerapan protein dan juga metabolisme
karbohidrat. Membantu membina sel darah merah dan meningkatkan fungsi
sistem saraf dan otak.
|
Lemak
haiwan, bayam, brokoli dan pisang
|
Anemia,
bengkeng, gatal-gatal, kulit bersisik dan sawan.
Lebih dos:
Kerosakan pada sistem saraf.
|
Sianokobalamin (Vitamin B12)
|
Membina
bahan genetik dan membantu pembentukan sel darah merah
|
hasilan
haiwan
.
|
kekurangan
darah (anemia) yang membahayakan serta kerosakan saraf. (Nota: Kekurangan
jarang berlaku kecuali terhadap vegetarian, golongan tua dan mereka yang
mengalami masalah penyerapan makanan pada usus.
|
C
|
· Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh
sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah
pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi
yang sihat.
· pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin
sistem imuniti yang penting
· untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
· boleh mengurangkan gejala penyakit asma.
· mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong
mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.
· meningkatkan penyerapan zat besi.
· bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat,
dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut
boleh dinyahkan daripada badan. Sedangkan racun labah hitam yang bisa boleh
ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.
· mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL)
atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan
" high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik ,
juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah "
atherosclerosis" .
· egen dalam
pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang
tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan
mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.
|
buah beri, buah-buahan
sitrus, dan sayuran hijau spt asparagus, avocado, black currants, kobis
bunga, anggur, kubis, lemon, mempelam, biji sawi hijau, bawang, oreng,
betik, kacang peas hijau, nenas, bayam, strawberri, tomato, dan selada air.
|
· Lemah badan.
· Sakit-sakit dan sengal badan
· Bengkak gusi.
· Hidung berdarah.
· Scurvy ( pendarahan pada badan,
lebam-lebam, dan gusi berdarah; gigi mudah tercabut; pendarahan ke dalam
otot dan sendi, yang menyebabkan kesakitan).
· Anemia
|
D
|
Vitamin
D, salah satu vitamin larut lemak yang mempunyai sifat sifat sebagai
vitamin dan hormon, yang diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium
dan phosphorus. Ia juga perlu untuk tumbesaran, ia penting terutamanya
untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak. Ia mencegah
daripada otot menjadi lemah dan ia terlibat mengatur denyutan jantung. Ia
juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon, osteoarthritis,
osteoporosis, dan hypocalcemia, meningkatkan imuniti, ia juga perlu untuk
fungsi tairoid pembekuan darah yang normal.
Terdapat beberapa bentuk
vitamin D , termasuk vitamin D2 (ergocaliciferol), yang datang
dari sumber makanan; vitamin D3 (cholecalciferol), yang
disintesis dalam kulit kesan tindakbalas kepada dedahan cahaya ultraunggu
matahari ; dan dalam bentuk tiruan dikenali sebagai vitamin D5.
Daripada tiga bentuk vitamin D tersebut, vitamin D3 dianggap
sebagai vitamin D dalam bentuk semulajadi dan lebih aktif
|
Vitamin D boleh diperolehi
daripada minyak hati ikan, ikan air masin , hasil tenusu, dan telur .
mentega, minyak ikan kod, putih telur, ikan halibut, hati, susu, oat, ikan
salmon, sardin, ubi kentang, tuna, dan minyak sayuran . Vitamin D juga
terbentuk oleh badan kesan dari tindakbalas terhadap cahaya matahari pada
kulit.
|
· Rickets, pada kanak-kanak ( cacat
tulang, terutamanya tulang belakang, kaki dan tengkorak; tulang mudah
patah; bengkak sendi; dan lemah otot).
· Osteomalacia, pada orang dewasa ( tulang
menjadi lembut, yang menyebabkan sakit, terutamanya pada kaki, pinggang,
leher, dan tulang dada; mudah patah tulang; kejang otot pada tangan, kaki,
dan tekak).
· Lebih Dos:
Pengambilan secara berlebihan boleh menyebabkan seseorang itu mengalami
pengumpulan kalsium pada organ tubuh, tulang rapuh dan kerosakan pada
sistem renal dan kardiovaskular.
|
E
|
Vitamin E ialah salah satu
antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit
kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk
memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual
syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. Ia memelihara pembekuan
darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh
sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam
pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan
otot kaki dari kekejangan.
boleh meningkatkan
pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan
saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari. Vitamin E
menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia
dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh
menjangkiti bayi pramatang. Satu kajian yang dijalankan oleh National
Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E
dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di
kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini
dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini
diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih
kurang 80 jenis penyakit.
|
Vitamin E is didapati
daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau
gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh
didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai
laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi
kentang, selada air, dan gandum.
|
· Mudah radang dan odema ( pengumpulan air
dalam tisu), pada bayi.
· Penuaan kulit sebelum masa.
· Rambut gugur
· Anemia.
|
K
|
Vitamin K is diperlukan untuk
pengeluaran prothrombin, yang mana perlu untuk pembekuan darah. Ia juga
mustahak untuk pembentukan dan pembaikian tulang; ia diperlukan untuk
sintesis osteocalcin, protin yang terdapat dalam tisu tulang yang mana
kalsium menjadi hablur. Akibatnya , ia boleh menolong mencegah
osteoporosis.Vitamin K memainkan peranan penting di dalam salur usus dan
membantu menukarkan glukos kepada glikogen untuk disimpan dalam hati,
memelihara fungsi hati sentiasa sihat. Ia boleh meningkatkan daya tahan
kepada jangkitan pada kanak-kanak dan menolong mencegah kanser. Ia menolong
melanjutkan usia.Terdapat tiga
bentuk vitamin K: vitamin K1 (phylloquinone atau
phytonactone), didapati daripada tumbuhan; vitamin K2,keluarga daripada
bahan dipanggil menaquinones, yang dibuat oleh bakteria usus; dan vitamin
K3 (menadione), adalah bahan sintetik.
|
Vitamin K didapati daripada
beberapa jenis makanan termasuk asparagus, blackstrap molasses, kobis
bunga, Brussels sprouts, kobis, sayuran berdaun hijau gelap , puteh telur,
daun salad , hati, oatl,, rai, kacang soya, gandum dan yogurt.
Bagaimanapun, majoriti bekalan vitamin ini untuk tubuh kita didapati hasil
daripada sintesis bakteria "baik" yang terdapat dalam usus.
|
Lemah
daya pembekuan darah yang boleh menyebabkan pendarahan gusi, hidung, usus,
dan salur kencing; penyerapan darah daripada luka; dan pendarahan otak,
bagi kes yang teruk.
Lebih
dos:
Boleh menyebabkan jaundis pada bayi.
|
Vitamin/
Mineral
|
Sumber
|
Peranan Pada Tubuh
|
Kesan kekurangan dan
lebihan Dos
|
Kalsium
|
Susu, dadih, keju, sardin, brokoli dan daun
lobak putih.
|
Membantu membina tulang dan gigi yang kuat.
Mengingkatkan fungsi otot dan saraf. Membantu darah membeku. Menggiatkan
enzim-enzim yang diperlukan tubuh untuk menukarkan makanan kepada tenaga.
|
Kekurangan:
Riket (sejenis penyakit tulang) pada kanak-kanak, osteomalasia (tulang
lembut) dan osteoporosis pada orang dewasa.
Lebih dos:
Mengalami sembelit, karang, ginjal, pengumpulan kalsium pada tisu-tisu
badan. Menghalang penyerapan zat besi dan mineral-mineral lain. |
Fosforus
|
Dada ayam, susu, kekacang, kuning telur dan
keju.
|
Ia bergantung dengan kalsium dalam
pembinaan tulang dan gigi yang sihat. Diperlukan untuk metabolisme, kimia
tubuh, fungsi saraf dan otot.
|
Kekurangan:
Walaupun jarang berlaku, ia dapat menyebabkan seseorang itu mengalami
lemah-lemah tubuh, sakit tulang dan kurang selera makan.
Lebih dos:
Menghalang penyerapan kalsium oleh sistem tubuh. |
Magnesium
|
Ayam, daging lembu, sayur-sayuran hijau,
brokoli, bertih jagung, biji janggus dan gandum.
|
Menjana enzim yang diperlukan untuk
mengeluarkan tenaga dalam tubuh. Diperlukan oleh tubuh dalam pembentukan
bahan genetik dan pertumbuhan tulang.
|
Kekurangan:
Loya, bengkeng, lemah-lemah otot, kekejangan dan masalah jantung.
Lebih Dos:
Loya, muntah-muntah, tekanan darah rendah, gangguan sistem saraf.
Amaran:
Lebih dos dapat membawa maut pada mereka yang menghidap penyakit ginjal. |
Kalium
|
Kacang tanah, pisang, jus oren, kacang
hijau, cendawan, brokoli dan biji bunga matahari.
|
Membantu mengekalkan keseimbangan cecair
badan dan amat diperlukan oleh fungsi saraf dan otot.
|
Kekurangan:
Loya, kurang selera makan, lemah-lemah otot dan rasa tidak selesa
terutamanya bagi mereka yagn mengalami cirit-birit. Jarang terdapat kes
lebih dos dalam mineral ini.
|
Folik Asid
|
barli, daging lembu, bran, ragi yang
ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau,
daging kambing, hati, susu, cendawan, oreng, sayuran berubi, ikan salmon,
tuna, gandum, dan bijirin.
|
Folik Asid dianggap sebagai
makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel
darah merah. Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan
yang sesuai dan fungsi sel darah putih. Oleh kerana ia berfungsi sebagai
koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan
penyalinan sel yang sihat. Folik asid terlibat dalam metabolisma protin,
dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan folik asid anemia. Zat ini
juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".
Folic acid sangat penting
dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf
"embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk
tumbesaran yang normal.
Folic asid sangat berkesan apabila
digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.
|
Sakit disekeliling mulut
Sakit lidah
Anemia.
Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
|
Zat besi atau iron
|
hati, tiram, kerang, buah pinggang, daging
tanpa lemak, ayam/itik dan ikan. Kacang dan sayur yang dikeringkan adalah
sumber iron yang baik daripada tumbuhan
|
Zat besi atau iron adalah
nutrien penting untuk badan manusia. Seorang lelaki dewasa yang sihat
mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan manakala bagi
wanita dewasa mempunyai 35 hingga 50 mgs per kilogram berat badan.
Iron memainkan peranan
penting dalam pengangkutan oksigen daripda paru-paru ke tisu. Iron
bergabung dengan oksigen di dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam
tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin.
Iron juga berperanan penting dalam fungsi
normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat
jangkitan.
|
Keletihan, lemah badan
Berdebar, sakit dada.
Kesukaran bernafas.
Anemia.
|
iodin
|
udang kara, tiram, sardin dan
rumpai laut adalah sumber iodin yang baik.
Jumlah iodin yang terkandung dalam susu dan
telur adalah ditentukan oleh jumlah iodin yang terdapat dalam makanan
ternakan tersebut. Kandungan iodin yang terdapat pada sayur-sayuran adalah
berbeza mengikut jumlah kandungan iodin yang terdapat pada tanah.
|
Fungsi iodin yang diketahui
ialah sebagai bahagian perlu kepada hormon tairod. Hormon tairod mengatur
banyak aktiviti berlainan termasuk tumbesaran, pembiakan , fungsi neuromuskular,
pertumbuhan kulit dan rambut, metabolisma selular, dan menolong melepaskan
tenaga ke dalam sel.
Badan kita biasanya mengandungi 20 – 30mgs
iodin. Lebih kurang 60% daripadanya terdapat dalam kilang tairod,
selebihnya didapati pada keseluruhan tisu badan , terutamanya dalam ovari,
otot dan darah.
|
Penyakit
Goitre (benguk) iaitu pembesaran kilang tairod
IQ rendah
Hypothyroidism.
Cretinism (cacat fizikal dan mental), pada kanak-kanak
|
Potassium
|
Potassium wujud hampir pada
semua bahagian dalam haiwan dan tumbuhan asli, dan terdapat dalam hampir
semua makanan yang kita makan. Dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran
yang mana kaya dengan potassium dapat menambah pengambilan potassium.
Buah-buahan yang kaya dengan potassium termasuklah pisang, limau, jus
limau, anggur, jus anggur, tembikai, prun, peach, pear, dan avocado.
Sayur-sayuran yang kaya
dengan potassium termasuklah mentimun, ubi kentang. kobis, kacang, kacang
peas dan tomato.
Lain-lain sumber potassium yang baik ialah
hasil susu dan daging termasuk daging lembu, kambing, ayam dan ikan
|
Potassium diperlukan untuk
mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan
insulin, dan kontraksi otot.
Kekurangan potassium bukanlah
sesuatu yang jarang berlaku kerana pengambilan garam yang banyak, makan
makanan yang dikilang, pengambilan diuretik dan meminum air yang banyak
akan menyahkan potassium daripada badan kita.
Mereka yang mengambil
diuretik untuk mengawal penyakit darah tinggi dan sembab hendaklah
berhati-hati apabila mengambil makanan yang tinggi kandungan potassium
kerana banyak jenis diuretik yang menyebabkan kehilangan potassium dalam
air kencing.
Alkohol, kopi, gula, diuretik, makanan
berkarbohidrat rendah , tekanan mental dan fizikal, boleh menyebabkan kekurangan
potassium.
|
Keletihan, lemah badan.
Tekanan mental, denyutan jantung tidak normal.
Kulit kering, tekanan darah rendah.
Sembab, terdapat protin dalam air kencing, dan kejang otot
|
|
No comments:
Post a Comment